We use cookies on this page. View our Privacy Policy for more information.

Čeká nás chytrá energetika s uživatelským zážitkem

Budoucnost energetiky se přesouvá do inteligentních mikro-sítí, kde každý může být součástí této velké změny. Obnovitelné zdroje energie, energetická účinnost, elektrifikace dopravy a decentralizace jsou klíčovými trendy, které ovlivní budoucnost energetického sektoru.

Čeká nás chytrá energetika s uživatelským zážitkem

MeguMethod se nějaký ten rok pohybuje blízko řešení z oblasti energetiky, kde se v roli uživatele ocitá koncový zákazník jako osoba s telefonem v ruce. V rámci budoucnosti jednoznačně vnímáme, že vstupujeme do nové éry v oblasti energií, kde se každý může stát součástí této velké změny. Už nyní se stává původní spotřebitel i výrobcem a celkově tento fakt ovlivní budoucí pohled na potřebu být informován, datově propojen a ekonomicky zainteresován. S ohledem na vývoj mobilních, bude zásadní vývoj inteligentních mikro-sítí.

Vnímáme tento rámec, který je stručným seznamem trendů:

1. Obnovitelné zdroje energie

Stoupá zájem o obnovitelné zdroje energie, jako jsou solární energie, větrná energie, vodní energie a biomasa. Snahy o snižování emisí skleníkových plynů a závislosti na fosilních palivech vedou k rozvoji a investicím do obnovitelných zdrojů energie.

2. Energetická účinnost

Zvýšená pozornost je věnována energetické účinnosti v budovách, průmyslu a dopravě. Efektivní využívání energie je klíčové pro snižování spotřeby, nákladů a environmentálního dopadu.

3. Elektrifikace dopravy

Růst elektrických vozidel a infrastruktury pro nabíjení podporuje elektrifikaci dopravy. Snahy o omezení emisí z vozidel vedou k rostoucímu zájmu o elektromobilitu a rozvoji baterií s větší kapacitou a nižšími náklady.

4. Inteligentní sítě a digitalizace

Technologie jako Internet věcí (IoT), umělá inteligence a automatizace se stávají důležitými prvky v energetických sítích. Inteligentní sítě umožňují lepší správu a monitorování energie, optimalizaci distribuce a využívání zdrojů.

5. Baterie a úložiště energie

Rostoucí význam baterií a úložišť energie je vidět v oblastech jako obnovitelné zdroje energie, vyrovnávání energetických špiček, nouzové zálohování a zajištění energetické stability sítě.

6. Decentralizace a mikro-sítě

Koncepty decentralizované výroby energie, jako jsou mikro-sítě a domácí solární panelové systémy s úložištěm energie, nabývají na významu. Tyto systémy umožňují uživatelům vyrobit, skladovat a sdílet energii na lokální úrovni.

Budoucnost v posunu směrem k inteligentním mikro-sítím cítí i německý startup tadoº, který je zároveň naším klientem, pro kterého vyrábíme chytrou aplikaci na ovládání termostatů v domácnosti. Mobilní aplikace sehrává kritickou roli v interakci s konzumentem dat, umožňuje kontrolu nad akcemi, které jsou sice automatizované, ale přesto o nich chce zákazník vědět.
Řada funkcí je kupodivu monetizovaná i samostatně. Celý ekosystém se tak stává částí inteligentní sítě v rámci domácností a do budoucna jistě bude součástí decentralizovaných řešení.

Vidíme, že digitalizace pomalu zasahuje do dalších oblastí, kde zastihává i často procesně a kompetenčně čí lépe řečeno personálně ne zcela připravené výrobní firmy. Přitom z pohledu fyzického výrobku jsou plně funkční, jako například náš zákazník společnost Atrea. Jejich chytré rekuperační jednotky vzduchotechniky šetří až 90% výdajů na teplo. Ale fakt, že budoucnost není v displejích na stěně, ale v mobilním prostředí probublává ještě pomalu. Digitalizace prostředí ale postupně zrychluje.

V oblasti decentralizace vnímáme tlak na rychlost adaptace a posunu. Komunitní energie a zapojení každé domácnosti je neoddiskutovatelnou budoucností. Chytrá energetická síť (Smart grid) spadá do komunitních energetických řešení a představuje modernizovanou, inteligentní a komunikativní verzi tradiční energetické infrastruktury.

Náš další zákazník Woltair je příkladem dynamiky a tlaku na modernizaci odětví. Připravujeme mobilní rozhraní komunikace v rámci uživatele solárních panelů nebo teleplných čerpadel jako jednotlivce, ale v budoucnu také jako komunity. CEO společnosti Jan Hanuš osobně potvrzuje, že naši cestu nám předurčuje německý trh, “Všichni teď blázní a chtějí k solárním panelům i tepelná čerpadla. Dílčí soběstačnost rodinných domů začíná být nezbytná. A ano, míříme ke komunitní energetice.”

Investice do této oblasti jednoznačně porostou. Důvodem je jasný trend omezování uhlíkové stopy, která u fosilních paliv tvoří přes 80% z energetické produkce. Přitom podle veřejně dostupných dat tvoří v produkci až 36 % vyrobené energie. To se nevyhnutelně musí změnit a v rámci produkce energií přichází nová éra. Tam koncový uživatel bude hrát zásadně jinou roli než dosud.

Pohled na uhlíkovou stopu České republiky dle app.electricitymaps.com

AppCast

České appky, které dobývají svět

Poslouchejte recepty na úspěšné aplikace. CEO Megumethod Vráťa Zima si povídá s tvůrci českých aplikací o jejich businessu.

Gradient noisy shapeMegumethod CEO Vratislav ZimaMegumethod Scribble